Životu biskupa Vasiľa Hopka sa venovali účastníci vedeckej konferencie

17.10.2009 Prešov

Prešov 17. októbra (TASR) - Životu blahoslaveného biskupa Vasiľa Hopka sa venovali účastníci vedeckej konferencie na Gréckokatolíckej teologickej fakulte Prešovskej univerzity (GTF PU) v Prešove.
Prednášajúci sa zhodli, že v rokoch 1947 až 1968 biskup veľa obetoval pre Gréckokatolícku cirkev. Ako dnes pre TASR uviedol Ľubomír Petrík z Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska, stretnutie zorganizovala Katedra systematickej teológie GTF PU pod vedením Vojtecha Boháča. Konala sa v rámci projektu VEGA na tému Reflexia jednoty v diele a pôsobení blahoslaveného biskupa Vasiľa Hopka (1904 - 1976) v kontexte eurointegračného procesu.
Podľa slov Petríka sa v prednáškach predstavitelia katedry i ďalší hostia venovali historickému pohľadu na biskupa Vasiľa Hopka, všimli si dogmatický aspekt jeho teologického myslenia a hovorili tiež o umlčanej Gréckokatolíckej cirkvi v právnych dokumentoch komunistického štátu. Ďalej sa diskutujúci zamerali na eucharistiu v živote biskupa a na jeho publikačnú činnosť.
Ako Petrík dodal, v ďalších prednáškach poukázali na miesto staroslovienčiny v rodine slovanských jazykov, predostreli aktivity biskupa Hopka pri obnove Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku v roku 1968 a tiež predstavili tradičnú duchovnú kultúru v jeho rodnej obci Hrabské. Jedna z prednášok sa týkala aj zatknutia, vyšetrovania a súdneho procesu biskupa Hopka. Zaujímavé témy predniesli aj hostia z Poľska a Maďarska.
Prvá konferencia v rámci tohto projektu sa uskutočnila v decembri minulého roka a ako Petrík zdôraznil, ďalšia bude zameraná na obdobie po roku 1968 až do smrti biskupa Hopka.
 

Vyberte región